duminică, 31 martie 2013

afară din lagăr


     Prima dată este cel mai greu. Întotdeauna. Doar prima dată. Cu palmele transpirate, cu degetele tremurând încrâncenate, cu nervul încordat, cu înţepătoare crampe în stomac şi cârcei la limbă, cu spasme la pleoapa superioară uşor stransă, cu pielea fierbinte strângi treptat, încercând să-ţi goleşti mintea până la refuz, uşor trăgaciul până când dintr-o dată, într-o clipă divină de adevăr eliberator conştientizezi că totul s-a întâmplat deja, mult prea repede parcă, deşi cu încetinitorul, fără să apuci să simţi gustul de fiere ce se elibera treptat în tot corpul, în toată cavitatea bucală obişnuită doar cu săruturi moi, cu gust de piersici, de pere sau alte suprafete organice pline de pasiunea trăirii vitale. Multă lume pe care nu o cunosc, ce-i drept, nu te-ar scuti de toate detaliile sordide pe care ţi le doreşti tacit, în subconştient, cu ardoare să poţi compătimi, să poti să te simţi muiat de o poveste caustică la care eşti doar participant şi nu parte vătămată, să te poţi aprecia din poziţia distinctă în care te aflii prin natura ta deosebită, să te poţi compătimii într-un bizar efect revers din varii motive, să te simţi de folos datorită puterii răbdării tale şi capacităţii complexe de empatie pe care o posezi discret.
     Prima dată este cel mai frumos. Doar prima data. Atunci când nu cunoşti, când nu ştii ce va urma, când eşti prizonier străin dislocat, când eşti pierdut în pustiu fără apa de îndeajuns de multe zile încât să te fi deshidratat până la epuizare, când ajungi să păşeşti ca un cosmonaut printre formele materiei pe care n-ai simţit-o niciodată şi ajungi să vezi dintr-o dată totul într-o altă perspectivă diferită. Cu palmele transpirate, cu degetele încleştate în palma strânsă, cu ochii uzi cu reflexii nemaipomenite, cu rădăcina limbii în alertă, cu muşchii scăpărându-ţi, cu oasele muiate, dând târcoale cu privirea, mai ferm sau mai pe furiş colţurilor frumoasei guri, concentrându-ţi-o uşor pe centrul buzelor apoi, pe carnea lor firav texturată ce-şi lasă la iveală fix în centru buricul ce leagă aerul vostru comun de cosmosul interior în care îţi doreşti cu ardoare să te scufunzi, să te scalzi, să te arunci ca într-un pat imens proaspăt făcut cu grijă şi te apropii încet, aerul terminându-ţi-se treptat cu fiecare clipă mai aproape, până când uiţi că mai exisţi şi se întâmplă ; până când deja ţi-ai apropriat necunoscutul la care tânjeai cel mai cu dor. Sărutul s-a terminat. Deşi continuă încă să existe, tu nu mai eşti aceeaşi persoană. Ai absolvit, ai renăscut, ai parcurs poarta infimă a transcendenţei, te-ai metamorfozat, eşti altcineva. Ai devenit mai mult decât era persoana clipei anterioare. Multa lume, pe care n-o cunosc, e adevărat, ţi-ar da şi restul intormaţiilor tehnici şi toate detaliile picante, cronologic, succedând suculent cu descrieri lascive a ce urmează, a ce a fost, a cum s-a terminat, a cum a continuat, să te facă să simţi, să te ilumineze, să-ţi umezească pielea pe interior cu emoţii pe care încă nu le-ai încercat, să-ţi împărtăşească experienţa sa profundă nou dobândită, să-ţi arate cine este cu adevărat, să te atenţioneze la ce nu ai cunoscut, să-şi bucure firea cu faptul că te-a iniţiat, să fi încântat că ţi-a împărtăşit viaţa sa măruntă clipă cu clipă. Eu cred că oricum nu mai contează.


- Nu ma minunez prea simplu, de-aia nu am umplut textul de semne de intrebare, acolo unde altii vor simti nevoia sa le gaseasca prezenta.

miercuri, 27 martie 2013

?

gasesc a fi tare curios ca nu pot numi nici un animal, inafara de om, care sa comita actul sinuciderii. poate exista, dar nu stiu eu; dar daca nu exista, de ce asa, oare? sa intre in categoria acelor minunate abilitati pe care le are doar mintea umana? umorul si moartea.

precum un om de stiinta, steril si onest, ma intreb care este "adevarata" iubire, aceea monogama, dedicata unei singure persoane pana la idolatrizare, riguroasa in respecarea regulilor - nimic colorat inafara conturului - precum pamantul ce te tine de sub picioare, dur si... responsabil, in siguranta, sau cea ca o pictura de-a lui Pollock, care este si stie ca este natura si face doar ce pofteste si cand pofteste, care se exprima liber peste granite impuse, care poate rani doar pt. ca este, pentru oricine, oricand, oriunde, oricum, asemeni aerului fara de care n-ai mai fi? si stiu ca sunt indivizibile-ntre ele, iar amandoua-si poarta numele si nu exista s-o definesti pe una prin cealalta.

in pare azi ca dumnezeu, daca nu nascut de om, asteapta sa devenim dumnezei; la fel cum parintii viseaza sa devenim si noi parinti, cum profesorii asteapta sa-ncolteasca ideile, cum iubitii sunt impliniti cand dau mai departe emotie pura sa defineasca si sa ordoneze. ca intr-un joc naiv sau inocent de leapsa, dumnezeii s-ar putea iubi intre ei, dar cum ar putea ploaia sa nu lase iarba sa creasca!

marți, 26 martie 2013

Curatorul spatiului curativ



Ma uit inainte si vad totul fara sa stiu insa nimic. Privirea mi-e incetosata in gol, in golul dintre alte doua goluri, unul prezent, unul viitor. Mi-aduc aminte cand mi-ai zis ca sunt neiertator ; cand desi nu tineam scorul, scorul era tinut de aceleasi celule care ma tineau si pe mine. De neinduplecat, ma simt de parca mi-as aminti fiecare varf de sageata sau fiecare lama de spada ce mi-au cunoscut miezul firii vreodata cumva si nu mai cunosc aproape nici o mangaiere ce mi-a stiut candva pielea fiintei prezente. O alta fiinta absenta… as crede ca a ajuns vindicativa.
[…]
Mi-aduc aminte cand am iesit din lift, tot scurs, tot sters, aproape tot inexistent, pe de-a-ntregul furat de alt univers morbid si-ntunecat si umed si napadit de mucegai si am deschis usile liftului si am impins usa grea de la parter si v-am vazut cu nici un ochi. Ne-am salutat in alt timp decat cel prezent al meu si-atunci ai vazut si-ai intrebat. Ti-am zis ca da, ca-s bine ; am zambit si am plecat.
[…]
Nu imi aduc aminte cand ti-am zis ca te-as putea saruta pe frunte cum numai parinteste nu ti-ar parea, desi parca mi-aduc. Te tachinam ; si imi placea nesiguranta, acel mister intre doua sarutari necunoscute, poate cu drag, sau poate aspru. M-am scris, fara sa stiu a scrie asa, in ritmu-ti cardiac. Am scris o poezie, cand nu creadeam a stii a scrie. Nu mai stiu pe unde s-a ascuns, prin alte hartii, stiu doar c-avea o nemasura si un neritm, iar rima doar pe-alocuri, dar continutul ca un lut, sau ca o coca, incert si moale, as spune intre nou- si ne-nascut. Doua coperti de carta se-ademeneau sirete prin telefonul fara fir. Desigur, alti copii decat aceia care intaia oara se-nghionteau razand ca sunt copii si au ajuns s-o stie, sau s-o vada prin ochii reflectati iubiti, il jucau. Desigur, fara vreo importanta asta ! …Si, de curand abia, ti-am gasit, ca un postas imprastiat, sau poate ca un destinatar nomad mai curand, intr-un mediu imaterial, nespus de multele nespuse epistole fara de plic. Inca ravneai acel sarut ce sa-ti trezeasca fruntea.
[…]
Mi-aduc aminte noptile in care primeam telegrame erotice, aduse de soli digitali, zemoase, pufoase, pofticioase, printre multe alte -oase glazurate. Mi-ai zis odata ca as fi usor necrofil si, desi suspectam ca sunt necrofag, mi-as fi dorit mai tare sa fiu cronofag. Intuiam, desi nu reuseam. Uau, deja s-a-nserat ! Stiu cum mi-ai purtat de grija si ti-ai purtat de sentimente, dar n-am avut decat acel raspuns. Compozitii abstracte se compun si recompun intre doua trupuri calatoare ce ajung sa se-mblanzeasca prin splendoarea fiecaruia.
[…]
Mi-aduc aminte cand puteam sa fiu gelos pe vant, pe drum, pe ore… pe carti, pe-asternuturi, pe lumina din zi… poate pe amintiri ; pana ce voi uita.